SKŁADNIKI:
-500 g mąki
-20 g drożdży piwnych
-100 g cukru
-5 łyżek oliwy z oliwek
-80 g migdałów
-100 ml wody
WYKONANIE:
1. Drożdże należy wymieszać z niewielką ilością wody. Zarobić mąkę z drożdżami, a następnie wymieszać z wodę z cukrem i oliwą. Do całości dodać pokrojone migdały.
2. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Uformowane chlebki włóż do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na 20 minut.
SKŁADNIKI:
-500 g mąki
-200 ml wody letniej
-3 łyżki mleka
-1/2 łyżeczka drobnoziarnistej soli
-1/2 łyżeczka mielonego kuminu
-odrobina masła
-łyżka oliwy
WYKONANIE:
1. Wymieszaj mąkę, sól i kumin. Mieszając, dodaj wodę i mleko, aż uzyskasz miękkie, elastyczne i jednorodne ciasto. Nakryj wilgotnym ręcznikiem i połóż w ciepłym miejscu na około 30 minut.
2. Podziel ciasto na 8-10 okrągłych kawałków, posyp delikatnie mąką i każdy rozgnieść dłonią, a następnie rozwałkuj na cienkie placki.
3. Rozgrzej tortownicę i piecz uformowane ciasto, przerwcając je, jak tylko się zarumieni i zacznie tworzyć pęcherz powietrza.
4. Na koniec chlebki można przetrzymać kilka sekund nad płomieniami, tak, aby stały się grubsze.
5. Aby chlebki były smaczniejsze, można dodać łyżkę oliwy do zaczynionego ciasta oraz odrobinę rozpuszczonego mleka.
SKŁADNIKI:
-mąka
-sól
-oliwa
-woda
WYKONANIE:
1. Wsypmy do miski trochę mąki, szczyptę soli i polejmy to oliwą. Ugniećmy to razem, jakbyśmy robili kule kąpielowe (ma wyjść taki drobny, lekko mokry piasek, który zgnieciony w dłoni zachowuje kształt po jej otwarciu).
2. Następnie dodajemy trochę wody i zagniatamy plastyczne ciasto, które dzielimy na kilka części (każda wielkości piłeczki pingpongowej).
3. Wałkujemy na bardzo cienkie placki, podsypując sporą ilością mąki.
4. Wrzucamy na suchą patelnię (prawdopodobnie pierwszy placek nie będzie miał bąbelków, więc po prostu rumienimy z obu stron). Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, placki będą się piekły błyskawicznie i pojawią się także bąbelki.
SKŁADNIKI:
-200 g mąki jęczmiennej
-50 ml oliwy z oliwek
-letnia woda
sól
WYKONANIE:
1. Mąkę posól, wymieszaj z oliwą oraz kilkoma łyżkami letniej wody. Jeśli będzie problem z wymieszaniem, dodaj więcej oliwy, aby ciasto było dostatecznie oleiste.
2. Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym mąką i wytnij z niego krążki o średnicy około 20 cm.
3. Piecz w piekarniku na lekko natłuszczonej blaszce w temperaturze ok.200 stopni tak długo, aż brzegi chlebków staną się brązowe.
Z EWANGELII ŚW. JANA:
Jezus udał się za Jezioro Galilejskie, czyli Tyberiadzkie. Szedł za Nim wielki tłum, bo widziano znaki, jakie czynił na tych, którzy chorowali. Jezus wszedł na wzgórze i usiadł tam ze swoimi uczniami. A zbliżało się święto żydowskie, Pascha.
Kiedy więc Jezus podniósł oczy i ujrzał, że liczne tłumy schodzą się do Niego, rzekł do Filipa: «Skąd kupimy chleba, aby oni się posilili?» A mówił to wystawiając go na próbę. Wiedział bowiem, co miał czynić. Odpowiedział Mu Filip: «Za dwieście denarów nie wystarczy chleba, aby każdy z nich mógł choć trochę otrzymać».
Jeden z uczniów Jego, Andrzej, brat Szymona Piotra, rzekł do Niego: «Jest tu jeden chłopiec, który ma pięć chlebów jęczmiennych i dwie ryby, lecz cóż to jest dla tak wielu?»
Jezus zatem rzekł: «Każcie ludziom usiąść». A w miejscu tym było wiele trawy. Usiedli więc mężczyźni, a liczba ich dochodziła do pięciu tysięcy. Jezus więc wziął chleby i odmówiwszy dziękczynienie, rozdał siedzącym; podobnie uczynił i z rybami rozdając tyle, ile kto chciał.